News

Added: 2017-02-13

Eκθεση Glyn Hughes στην  Κυπριακή Γωνιά, 10/3-10/4 2017

Το Ίδρυμα Glyn Hughes, το οποίο έχει δημιουργηθεί το 2015 από μια ομάδα ειδικών της δουλειάς του καλλιτέχνη με απώτερο σκοπό την προώθηση και προστασία του έργου του, διοργανώνει μια έκθεση στην Κυπριακή Γωνιά. Όλα τα μέλη του ιδρύματος ήταν δίπλα στον καλλιτέχνη τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, ενώ παράλληλα είναι ειδικοί στις εικαστικές τέχνες. Βασικό τους κίνητρο είναι οτι, οποιαδήποτε έργα του Glyn Hughes πρέπει να συνυπάρχουν με την υπόλοιπη συγγενική δουλειά του, όπως αυτη έχει εμπνευστεί και δημιουργηθεί από τον ίδιο από το 1950. Η ιστορία του Glyn Hughes έχει τεκμηριωθεί, ειδικά μετά την υλοποίηση ενός βιβλίου/καταλόγου γύρω στο 2005-2007 το οποίο καλύπτει όλες τις δημιουργικές του δεκαετίες και αποτέλεσε ένα ουσιώδες εργαλείο στις περιοδεύουσες εκθέσεις του στην Ουαλία. Το Ίδρυμα Glyn Hughes έχει αναλάβει σοβαρά και με μεγάλη υπευθυνότητα την γνωστοποίηση της γνησιότητας του έργου του κατόπιν αιτήματος. Όλες οι  λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Οι λάτρεις της τέχνης και οι οπαδοί του καλλιτέχνη θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικά έργα (σε τιμές studio) από διαφορετικές περιόδους. Τα κέρδη από τις πωλήσεις θα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος ενώ η ίδια η Κυπριακή Γωνιά έχει παραχωρήσει τους χώρους της με βασικό κόστος. 

                                                                                   ------------------------------------

 

Exhibition by Glyn Hughes at Kypriaki Gonia 10/3-10/4 2017

The Glyn Hughes foundation established in 2015 is organizing an exhibition by GH at Kypriaki Gonia IN LARNACA on the 10th of March 2017 and will finish on the 10th of April.


The foundation was established by a team of experts on the work of this artist in 2015 with the sole purpose to promote and to protect his work.  All members of the team were close to the artist the last 25 years and are highly equipped with expertise in the visual arts. Any Glyn Hughes artwork should co-exist with the rest of the family of GH artworks as those had been imagined and had been created by the artist himself, since the early 50’s. The history of Mr. Glyn Hughes is well documented especially with the making of the book/catalogue between 2005 and 2007 that covered all his creative decades and was an essential tool towards his travelling retrospective exhibitions in Wales.
The foundation has undertaken the huge and serious responsibility of authenticating work by the artist,at request. The details of this procedure are found in the official site of the foundation.


The art lovers and the followers of this artist will have the opportunity to acquire important work (at studio prices) from his different periods. The profits from the sales will contribute to the smooth running of the foundation and we would like to thank the gallery for the space availability at basic costs.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Added: 2017-01-31

 Γκλυν Χιουζ: Κύπριος από ψυχή

  (by: Μαρίνα Σχίζα) referring to Glyns retrospective at NiMac

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία ανταποκρίνεται σε αυτό που ολοένα και λιγοστεύει από την εικαστική σκηνή, τη ζωγραφική: χρώμα, φως, κίνηση, σχήματα.

Η έκθεση όμως προσφέρει κάτι παραπάνω. Παρουσιάζει μια εικόνα της Κύπρου όπως την αποτυπώνει ο Ουαλός ζωγράφος Γκλυν Χιουζ, που έζησε στην Κύπρο από το 1956 μέχρι τον θάνατό του, το 2014. «Νιώθω Κύπριος» μου είχε εξομολογηθεί σε μια από τις συνεντεύξεις του, δήλωση η οποία παρεξηγήθηκε από μερικούς. «Πώς μπορεί να νιώθει Κύπριος αφού δεν μιλά τη γλώσσα;». Βεβαίως πρόκειται για μια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση ενός καλλιτέχνη, η οποία καταρρίπτεται πλήρως αν δει την αναδρομική αυτή έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Ο Γκλυν ένιωθε κάποια απόρριψη από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο και το διατύπωσε πολύ εύστοχα: «Δεν ήμουν πολύ καιρό εδώ και ήταν ωραίο να γνωρίσω, έτσι, τόσο απλά, κάποιον που δεν ήταν Άγγλος, Έλληνας, Τούρκος ή Αρμένιος, αλλά ήταν μόνο ο Σάββα ο ζωγράφος…».

Η γλώσσα που ο Γκλυν Χιουζ άρχισε να μιλά στην Κύπρο δεν ήταν εύκολο να αποκωδικοποιηθεί από τους «αντιφρονούντες». Μια γλώσσα που δεν ανταποκρινόταν σε μια αλφαβήτα, αλλά σε ένα αλφάβητο που καθοριζόταν από το χρώμα και το φως που τον κατάκλυσε από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο νησί: «Η Κύπρος με έκανε ζωγράφο. Πιστεύω πως ήταν το νησί που με δημιούργησε, θεωρώ τον εαυτό μου Κύπριο ζωγράφο. Για μένα η σχέση μου με τον τόπο υπήρξε καθοριστική».

Η αναδρομική έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας «Glyn Hughes 1931–2014», σε επιμέλεια Γιάννη Τουμαζή, παρουσιάζει το έργο ενός από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν αφήσει τόσο έντονα το στίγµα τους στην Κύπρο. Αν και Ουαλός, η συνεχής παραµονή του στο νησί για σχεδόν έξι δεκαετίες, από το 1956 μέχρι το 2014, λειτούργησε καταλυτικά όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο. Και είναι σημαντικό γιατί η έκθεση καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της πτυχής αυτής με τη συνεργασία του με τον Χριστόφορο Σάββα και την ίδρυση της γκαλερί Απόφαση, σε μια περίοδο που η Κύπρος είχε μόλις αποτινάξει τη βρετανική κυριαρχία και προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή.

Η χρονολογική σειρά με την οποία είναι στημένη η έκθεση βοηθά να «συγυριστεί» με ασφάλεια όλο το υλικό που μαζεύτηκε. Είναι επιβεβλημένο ο επισκέπτης να αρχίσει την περιδιάβασή του από τον χώρο όπου εκτίθενται δύο από τα έργα του καλλιτέχνη πριν έρθει στην Κύπρο, το «Πολυπολιτισμικό Λονδίνο» (1954, λάδι σε χαρτί) με τα μουντά χρώματα της γηραιάς Αλβιόνας, και το  «Αφηρημένο στο Λονδίνο» (1955, τέμπερα σε χαρτί), στο οποίο φαίνεται αχνά η διάθεση του ζωγράφου να παίξει με το χρώμα. Προφανώς ο τόπος του δεν τον βοηθούσε. Με την κάθοδό του στην Κύπρο γίνεται η έκρηξη, και στις αίθουσες που ακολουθούν, με αποκορύφωμα τη δεκαετία '90, το χρώμα και το φως φαίνεται να ξεχειλίζουν μέσα στην ψυχή του.

Η χρονολογική σειρά της έκθεσης σπάζει πολύ εύστοχα με ενότητες που παρουσιάζουν όλες τις πτυχές της δημιουργικής του έκφρασης –σκηνογράφος, σκηνοθέτης, δάσκαλος και παιδαγωγός, δημοσιογράφος και κριτικός. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Χιουζ, καθώς και όλα τα άρθρα που δημοσίευσε στη «Cyprus Weekly», αλλά και στη «Cyprus Mail».

Ο Γκλυν Χιουζ είναι Κύπριος, όχι από καταγωγή, αλλά από ψυχή. Ήταν παρών σε οτιδήποτε ενδιαφέρον συνέβαινε στον τόπο, και αυτό φαίνεται μέσα από την ίδια τη δουλειά του. Ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός μέσα από τον οποίο μιλούσε φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλο ύψος, με μερικά αριστουργήματα τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα πολιτικά κυρίως γεγονότα που ταλανίζουν το νησί και τα οποία προβάλλει μέσα από μια ανθρωπιστική ματιά: «Tα έργα μου είναι περισσότερο πολιτικά παρά ερωτικά. Όχι όμως πολιτικά με την έννοια της Αριστεράς ή της Δεξιάς, παρόλο που εγώ κλίνω προς την Αριστερά. Δεν ξέρω, από τη μια είμαι πολιτικοποιημένος και από την άλλη δεν είμαι. Είμαι απλώς ένας καλλιτέχνης».

Μια τέτοια έκθεση (ανοικτή μέχρι 28/1)  είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνο και ψυχική δύναμη για να την περιδιαβάσει κανείς, γιατί συγκεντρώνει έναν τεράστιο όγκο έργων και πληροφοριών. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με όλο αυτό το υλικό όταν τελειώσει η έκθεση. Σε παρόμοιες εκθέσεις στο εξωτερικό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός μια έκδοση. Στην Κύπρο κάτι τέτοιο είναι θέμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Γίναμε μάρτυρες στο παρελθόν μεγάλων και σημαντικών εκθέσεων, οι οποίες χάθηκαν μέσα στα συρτάρια της ιστορίας.  Έστω και μεταχρονολογημένα θα πρέπει όλο αυτό το υλικό να τύχει εκδοτικής φροντίδας, καθώς από τη μια αφορά έναν μεγάλο καλλιτέχνη και από την άλλη φωτίζει πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Glyn Hughes retrospective at NiMac

The Nicosia Municipal Arts Centre, Associated with the Pierides Foundation (NiMAC) and the Cultural Services of the Ministry of Education and Culture organise and present the major retrospective exhibition Glyn Hughes 1931-2014. The exhibition, which is staged in collaboration with the Glyn Hughes Foundation, is curated by Yiannis Toumazis.

NiMAC [Nicosia Municipal Arts Centre, Associated with the Pierides Foundation] is housed in the renovated building of the Old Powerhouse, located in the historical centre of Nicosia. NiMAC was inaugurated on 14 January 1994 and it is the oldest and largest Contemporary Art Centre of the island. Its architectural restoration and conversion into a beautiful art and cultural space was awarded the Europa Nostra Award in 1994. During its twenty plus years of its operation, the Nicosia Arts Centre has organized and presented more than eighty exhibitions of modern and contemporary art with the participation of well-known artists from Cyprus and abroad. Many of these were organized in collaboration with museums, art centres and cultural institutions of Europe and other countries.

Duration: 27 May - 23 July 2016 & 6 September 2016 - 28 januari 2017
Opening Hours
NiMac: Tuesday – Saturday 10:00-21:00, Sunday and Monday closed
Officies: Monday – Friday 8:00-15:00
 

NiMac